Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Το έθιμο της ΠερπερούναςΗ περπερούνα είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την αναβροχιά. Είναι μια τελετουργία με στοιχεία ομοιοπαθητικής μαγείας και ταυτόχρονη επίκληση του θείου. Στη Θράκη, όταν δεν έβρεχε και κινδύνευαν να χαθούν οι σοδειές από την ξηρασία, οι κάτοικοι ή θα πήγαιναν στην εκκλησιά να κάνουν παράκληση ή …. θα έκαναν μια «Πιρπιρούνα».
Μαζεύονταν οι κοπέλες κι έντυναν ένα κορίτσι με πρασινάδες και αγριόχορτα. Έπαιρναν και ένα δυο δοχεία με νερό και μια φούντα από χορτάρια και γυρνούσαν στο χωριό τραγουδώντας την «Πιρπιρούνα».
Όποιον συναντούσαν στο δρόμο τον ράντιζαν με το νερό και του τραγουδούσαν. Σε κάθε σπίτι που έφταναν, έβγαινε η νοικοκυρά και έβρεχε τα χόρτα της Πιρπιρούνας. Τινάζονταν η Πιρπιρούνα και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος όπως η βροχή.
Μετά η κάθε νοικοκυρά τους έδινε αυγά, τυρί, βούτυρο, αλεύρι. Μόλις τελείωναν την επίσκεψη σε όλο το χωριό, πήγαιναν σε ένα σπίτι και με ότι είχαν μαζέψει στα καλάθια τους έφτιαχναν πίτες. Τις έψηναν, τις έτρωγαν και χόρευαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου