Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά

Κυριακή πρωί σε μια φιλόξενη καλλιτεχνική γωνιά της πόλης μας: το εργαστήρι του Γιάννη Παππά, παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη. Μαθητές των σχολείων είδαν τα έργα που φιλοτέχνησαν στα πλαίσια προγράμματος που υλοποιήθηκε τη χρονιά αυτή να παρουσιάζονται στο κοινό. Ανάμεσά τους και οι δημιουργίες των παιδιών του ΣΤ3. Σκίτσα και γλυπτά που έφεραν γονείς και δασκάλους στον όμορφο κήπο και θύμισαν σε όλους μας πως τα όμορφα πράγματα είναι  καμμιά φορά κρυμμένα αλλά τόσο κοντά μας! Συγχαρητήρια στους μικρούς καλλιτέχνες μας...σε αναμονή παρόμοιων εικαστικών πρωτοβουλιών!
Ο Γιάννης Παππάς (13 Μαρτίου 1913 – 2005) ήταν Έλληνας γλύπτης, ένας από τους πιο σημαντικούς νεοέλληνες γλύπτες που έδρασαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, μεταφέροντας και αξιοποιώντας τις διδαχές της μεταροντενικής γαλλικής σχολής στην ελληνική πραγματικότητα. Θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς νεοέλληνες γλύπτες, με πλήθος έργων του εγκατεσπαρμένων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Φιλοτέχνησε ανδριάντες και προτομές, μεταξύ των οποίων στις πιο αξιόλογες περιλαμβάνονται:
1.Ανδριάντας Ελευθερίου Βενιζέλου (ορείχαλκος, ύψος 4 μ., Αθήνα – Πάρκο Ελευθερίας). Τοποθετήθηκε στα τέλη του 1969.
2.Ανδριάντας Οδυσσέα Ελύτη (ορείχαλκος, Αθήνα – Κολωνάκι, Πλατεία Δεξαμενής). Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το Μάρτιο του 1997, ένα χρόνο μετά το θάνατο του ποιητή, από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.
3.Ανδριάντας Ελευθερίου Βενιζέλου (μάρμαρο, ύψος 3.50 μ., Αθήνα – Προαύλιο Βουλής των Ελλήνων). Τοποθετήθηκε το έτος 1990.
4.Ανδριάντας Στρατηγού Μακρυγιάννη (ορείχαλκος, ύψος 2 μ., Αθήνα – Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βύρωνος).
5.Ανδριάντας Χαριλάου Τρικούπη (μάρμαρο, ύψος 3.45 μ., Αθήνα – Προαύλιο Βουλής των Ελλήνων). Φιλοτεχνήθηκε το 1998 και τοποθετήθηκε το 2000.
6.Προτομή Δημητρίου Υψηλάντη (μάρμαρο, 1934, Αθήνα - Πεδίον του Άρεως).
7.Προτομή Κωνσταντίνου Τσάτσου, πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (ορείχαλκος, 1989, Αθήνα – Πλάκα, πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων). Βρίσκεται κοντά στο σπίτι, όπου έζησε επί της οδού Κυδαθηναίων αριθ. 9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου