Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Απολογισμός σχολικής χρονιάς 2019-2020

Μια ακόμα σχολική χρονιά μένει πίσω μας. Με ιδιαίτερη δυναμική, απρόοπτα, κλειστά σχολεία όταν έπρεπε να είναι γεμάτα ζωή, ανοιχτά με τη ζωή εναλλασσόμενη, να έρχεται και να φεύγει με τη χαρά κρατημένη, δέσμια στα χέρια ενός ιού. Κι όμως ήταν κι αυτή γεμάτη.

Ξεκίνησε δυναμικά, προπονήθηκε την Ημέρα Αθλητισμού τον Οκτώβρη, άνοιξε την αγκαλιά της στους αθλητές των Special Olympics και δοκίμασε την αντοχή της για άλλη μια χρονιά στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Γιόρτασε τα 13 χρόνια πορείας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στις Ημέρες Erasmus κι έψαξε τα δαιδαλώδη μονοπάτια του διαδικτύου εκεί κατά τον Οκτώβρη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα.  Αμέσως μετά, άρχισε να ετοιμάζεται για τη γέννα άλλων δυο τευχών της σχολικής μας εφημερίδας κι ένα έξτρα αφιέρωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ολοκληρώθηκε σε ρυθμούς καραντίνας και με κόλπα ψηφιακά για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό ΟΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. 
Τα προγράμματα και φέτος πολλά: το Erasmus+KA1 με θέμα το Δημοκρατικό Σχολείο συνεχίστηκε και φτάνει στο τέρμα του στο τέλος αυτού του μήνα. Ένα δεύτερο ξεκίνησε, το UTOPIA για να οργανώσει όσα μαθαίνουμε στο πεδίο και στην κοινότητα. Παράλληλα, μπήκαμε στην οικογένεια του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ και των Inclusive Schools για να μάθουμε πως η συμπερίληψη και ο εθελοντισμός είναι αξίες ζωής. Οι δράσεις μας στο δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων ECO SCHOOLS συνεχίστηκαν κι ανυπομονούμε να διαβάσουμε το παραμύθι μας στην τελετή εορτασμού των 25 χρόνων τους που θα γίνει στα ...26. Βασικός πρωταγωνιστής, η Στέλλα, μια πονηρή αλεπού που τρύπωσε στην αυλή μας από τον κοντινό Υμηττό, έγινε λογότυπο του σχολείου μας και μας θύμισε μια παλιά αγαπημένη. 
Μια ακόμα συνεργασία eTwinning με ένα σχολείο στη Σλοβενία και δυο στην Πύλο επιβεβαίωσε την άποψη ότι υλικό και δουλειά που μοιράζεται φέρνει πιο πολλούς κοντά στη γνώση και ανεβάζει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας. Κι επειδή η Ευρώπη μας θέλει πολύ για παρέα, ξεκινήσαμε τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Teachers4Europe Setting an Agora for Democratic Culture και από Σεπτέμβρη ως μέλη μιας δυναμικής συμμαχίας με το 1ο Δ.Σ. Νέου Ψυχικού μαι το 5ο Αγ. Παρασκευής ετοιμαζόμαστε για εκπομπές στα ερτζιανά με το Μαθητικό μας  Ραδιόφωνο. 
Έντεκα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων βρήκαν ξανά θέση στο τραπέζι μας που στρώθηκε στα τέλη Νοέμβρη για μαθητές, γονείς και φίλους που μας βοήθησαν να μαζέψουμε τις ελιές του κήπου μας και να δωρίσουμε το λάδι στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο κήπος απέκτησε παράρτημα με τουλίπες που συνέχισαν να κρατάνε το δυναμικό τέμπο με το χρώμα τους όταν τα παιδιά μας ήταν μακριά από τη σχολική φωλιά. Ευτυχώς μια δράση δεντροφύτευσης με τη βοήθεια του ΣΠΑΥ μας άφησε μια μυρωδάτη και πολύχρωμη γεύση από την άνοιξη που ξέραμε μέχρι το 2020.   
Μαζί με την προετοιμασία για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σερβίραμε και γονείς σε ένα επιτυχημένο World Cafe που παραλίγο θα είχε κι ένα δίδυμο αδελφάκι World Cafe για εκπαιδευτικούς και γονείς πριν ένας ξένος με το όνομα COVID-19 εισβάλλει στη ζωή μας. Παρόλα αυτά, κλέβοντας τη δόξα του Αη Βασίλη οργανώσαμε ένα Book drive και μαζέψαμε βιβλία για τη βιβλιοθήκη μας και τη βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" αλλά και τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας. Η βιβλιοθήκη μας ψηφιοποιήθηκε (έχει πια και τμήμα Αμερικάνικης Λογοτεχνίας και Ιστορίας που μας ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού) και ξεκινά με άλλον αέρα από του χρόνου μια και η τύχη το 'φερε να ζούμε στην εποχή που όλα μπορούν να γίνουν κι από μακριά.  
Πάνω από 140 ηλεκτρονικές τάξεις εξυπηρέτησαν τις ανάγκες των μαθητών μας σε καιρό καραντίνας, ένα ερωτηματολόγιο διερεύνησε τις ανάγκες τους κι ένα άλλο με το τέλος της χρονιάς μας έδωσε πληροφορίες για την οργάνωση ενδοσχολικών επιμορφώσεων στα ψηφιακά μέσα μια και αυτός ο COVID-19 φαίνεται πως συντονίστηκε σε όρους αρμένικης επίσκεψης. 
Η χρονιά αυτή μας έφερε πολλά,  πήρε επίσης βίαια έναν συνάδελφο από κοντά μας κάνοντάς μας να αναθεωρήσουμε απόψεις, να σκύψουμε περισσότερο στο απλό και σημαντικό, στο συχνά θεωρηθέν δεδομένο και μη υπολογίσιμο: την αξία της ζωής, μαζί με όσους μας περιβάλλουν με την αγάπη τους και τη διάθεση προσφοράς. Σε αυτούς λογαριάζουμε τους νέους συναδέλφους που δούλεψαν κοντά μας φέτος. Την κ. Ιωάννα Παπανάνου εκπαιδευτικό Ειδ. Αγωγής, την κ. Βάσια Δερμεντζοπούλου, Σχολική Ψυχολόγο, την κ. Μαριάννα  Σταμπόγλη, Κοινωνική Λειτουργό, τη Σοφία Ζαρκανίτη (μικρή μόνο για να μην μπερδευόμαστε!), την Πωλίνα Κάτσιου, τον Στέργιο Κουτσώνα, τη Λυδία Σκενδέρη και τον Βασίλη Στραγάλη που ανανέωσαν τον Σύλλογό μας και μας δάνεισαν νιάτα και όρεξη για δουλειά. Τους φίλους, συνεργάτες, κ. Δημοπούλου Μαρία, Υπευθ. Γραφείου Περιβ/κής Εκπαίδευσης Α Αθήνας, την κ. Μαίρη Χιόνη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, την κ. Μαρία Κουπαρίτσα που μας έδωσε βηματισμό για την οργάνωση της βιβλιοθήκης μας. 
Τέλος, αλλά με την ίδια δόση ευχαριστώ τους ανθρώπους που μας κρατάνε καθαρούς, τον κ. Σπαγάκο, την κ. Τόγκα και τώρα τελευταία την κ. Στρούζα (από Σεπτέμβρη έχουμε να φυτέψουμε αμπέλι και να φτιάξουμε παγκάκια και παρτέρια και να στολίσουμε με τις λεβάντες του κήπου μας τα σαπούνια που θα φτιάξουμε με τα παιδιά,  μην ξεχνιόμαστε!).
Αν ξεχάσαμε κάποιον σε αυτόν τον απολογισμό, ας μας συγχωρέσει κι ας θυμάται πως χώρεσε στην καρδιά μας κι αυτό έχει αξία. Μια ανάσα λοιπόν καλοκαιριού, ξεκούραση γιατί την έχουμε ανάγκη και ... η σχολική χρονιά 2020-2021 δεν αργεί! Οι βολβοί τουλίπας θα ξεκουραστούν για λίγο και θα ξαναρχίσουν το ταξίδι τους για να βρουν το πολύχρωμο κουστούμι τους και φέτος. Τους το 'πε η Ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου