Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα αλλιώς

Πρέπει να ψάξεις λίγο. Να δεις πίσω από τις εκτυφλωτικές γιρλάντες. Να δεις τι λένε τα μάτια που καθρεφτίζονται στη γυαλάδα της μπάλας που στολίζει το δέντρο σου. Να ακούσεις καλύτερα την ανάσα εκείνου που θυμήθηκες να ευχηθείς τηλεφωνικά. Να απαντήσεις στην ευχή που ακούς από το στόμα εκείνου που ζητάει τη βοήθειά σου μόλις βγαίνεις φορτωμένος από το σουπερμάρκετ. Να νιώσεις την ανακούφιση του άστεγου όταν κρατά μια ζεστή κούπα καφέ. Να δεις τον κόσμο με την προσμονή εκείνου που τον κοιτά μέσα από το τζάμι ενός νοσοκομειακού θαλάμου. Να σκεφτείς ότι τα Χριστούγεννα κρύβονται στο λίγο κι όχι στο πολύ. Εκείνο το λίγο που κάποτε τυλίχτηκε κι έγινε δώρο. Εκείνο το λίγο και απέριττο που έστρωσε τραπέζι για πολλούς και τους χόρτασε. Πόση αξία έχει το λίγο που δεν αντιλαμβάνεσαι; Κι αν είναι τελικά πολύ; Κι αν υπάρχει παντού γύρω μας, διαθέσιμο μόνο για όσους το εκτιμούν και ξέρουν να το μεγαλώνουν. Σίγουρα υπάρχει.
Μεγάλωσαν φέτος τα Χριστούγεννα για μένα. Και για άλλους πολλούς εδώ στο σχολειό μας. Το είδα στα μάτια όσων ρώτησαν με ενδιαφέρον. Το άκουσα να κρύβεται στη φράση που ψιθύρισε κάποιος: «Βάλτε με κι εμένα στη λίστα». Το είδα να κάνει τα χέρια των παιδιών να τρέχουν για να γεμίσουν ευχές μια κάρτα. Το κατάλαβα γιατί εδώ, πολλοί μαζί, προσπαθούν φέτος να μεγαλώσουν την ελπίδα κάποιου άλλου. Κι αυτό έχει τόση αξία που καμιά λαμπερή βιτρίνα δεν έχει να επιδείξει. Ας κάνουμε όλοι φέτος μια μικρή, πραγματική αλλαγή. Ας δούμε τα Χριστούγεννα αλλιώς. Ας γυρίσουμε στις μέρες των παιδικών μας χρόνων, τότε που το νόημα των ημερών δεν είχε προλάβει να ευτελιστεί σε άστοχες επιλογές και σπάταλες εκδηλώσεις. Φέτος ας ξοδέψουμε λιγότερα κι ας επενδύσουμε περισσότερα σε όσους έχουμε γύρω μας. Το έχουν ανάγκη. Το χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο.
Ευχαριστώντας όσους με βοήθησαν να καταλάβω με την παρουσία τους ή την απουσία τους ότι είναι όμορφο να περιμένεις τα Χριστούγεννα νιώθοντας κομμάτι μιας οικογένειας. Χρόνια πολλά να έρθουν για όλους μας. Και η καινούρια χρονιά να μας ξαναβρεί πάλι όλους μαζί. Μαθητές, γονείς, συναδέλφους. ΟΛΟΥΣ,  ΚΑΛΑ! Καλά Χριστούγεννα, αλλιώς!


Από εμένα, τη Γιούλη, με το μυαλό στη Στέλλα και σε όλους όσους τα ονόματα δεν μου είναι απαραίτητα για να τους θυμάμαι…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου