Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Διαγωνισμός ζωγραφικής για .... Νόμπελ!


Banner

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού σχεδίου και κειμένου για νέους από 8 έως 24 ετών, οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα προσκληθούν στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2012 στο Όσλο. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Τους τέσσερις νικητές θα προσκαλέσουν οι Πρόεδροι του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για να συμμετάσχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία της ΕΕ η οποία θα ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το φετεινό βραβείο Ειρήνης.

Προκηρύσσοντας τον σημερινό διαγωνισμό, ο Πρόεδρος Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος Μπαρόζο και ο Πρόεδρος Σούλτς είπαν τα εξής: "Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2012 δεν αποτελεί μόνο την αναγνώριση των παρελθόντων επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είναι στραμμένο  και προς το μέλλον. ΄Εργο μας είναι πάντοτε να εμπνέουμε την επόμενη γενιά Ευρωπαίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να είναι μαζί μας στο Όσλο η νεολαία της Ευρώπης που κληρονομεί μια ήπειρο ειρήνης και που θα έχει την ευθύνη για το μέλλον της Ευρώπης". 
"Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι η ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσο σημαντική είναι η δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτών της Ευρώπης, ιδίως δε των νέων, να πραγματώσουν την ειρήνη στην ήπειρο. Η δραστηριοποιημένη νεολαία υπήρξε κινητήρια δύναμη μιας Ευρώπης που προχωρούσε σε κοινή ανάπτυξη, και μια δυνατή νεολαία είναι η προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι ειρηνικές εξελίξεις προς μια ενωμένη Ευρώπη" είπε ο Πέτερ Μάτγιασιτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. 
"Ειρήνη, Ευρώπη, Μέλλον: Τι σημαίνει για σας ειρήνη στην Ευρώπη;" Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται προς τους νέους από την ΕΕ και στις υπό ένταξη ή τις υποψήφιες χώρες, ηλικίας 8 έως 24 ετών. Τα παιδιά 8 έως 12 ετών θα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους μέσα από ένα σχέδιο, ενώ οι νέοι 13 έως 24 ετών σε ένα σύντομο κείμενο 120 το πολύ χαρακτήρων, σε οποιαδήποτε από τις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. 

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τις 25 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας θα προεπιλέξει τις 16 καλύτερες συμμετοχές για κάθε ηλικιακή ομάδα (8-12, 13-17 και 18-24). Μια επιτροπή θα επιλέξει τρείς από τους τελικούς νικητές (έναν για κάθε ηλικιακή ομάδα), οι οποίοι θα κερδίσουν ένα ταξίδι στο Όσλο.
Οι 16 προεπιλεγείσες συμμετοχές από την κατηγορία 18-24 θα αναρτηθούν στο Facebook για να ψηφίσει το κοινό.  Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους θα προσκληθεί στο Όσλο. Ο νικητής θα προσκληθεί επίσης στο Στρασβούργο για μια ειδική εκδήλωση σχετικά με το βραβείο Νόμπελ στις 12 Δεκεμβρίου, όπως και οι 9 επιλαχόντες. 

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Οι νικητές θα παραστούν στην επίσημη τελετή στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς και στη συναυλία για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 11 Δεκεμβρίου. 
Οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και να υποβάλουν κείμενα στη διεύθυνση: www.peaceuropefuture.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου