Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Καλό καλοκαίρι

Το έμψυχο δυναμικό του 3ου και 9ου Δ. Σ. Ζωγράφου βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη είσοδο του καλοκαιριού. Μια και την τελευταία διετία αποκτήσαμε όλοι μας μια ψύχωση με τη μελέτη αριθμών που παρ’ όλ’ αυτά δε βγαίνουν, ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς που πέρασε.
     Στα σχολεία μας φοίτησαν συνολικά 296 παιδιά στην πλειοψηφία τους αγόρια. Όλα τους ανεξαιρέτως φαίνεται ότι άντεξαν στις δοκιμασίες και φωνές (καλοπροαίρετες πάντα) των 35 εκπαιδευτικών του συγκροτήματος που αντιθέτως του μαθητικού πληθυσμού συνεχίζει να γυναικοκρατείται ενώ τα σκήπτρα καταγωγής τους έχει σταθερά η Ήπειρος! Οι ζωές και των δυο μας (δασκάλων και μαθητών) συναντήθηκαν για 37 εβδομάδες ήτοι 185 μέρες (θα μπορούσε να είναι μια περίοδος εγκυμοσύνης). Για όσους μαθητές παρακολουθούσαν πρωινή ζώνη και ολοήμερο σημαίνει ότι συμπληρώθηκαν 1665 ώρες παραμονής στο σχολείο εκ των οποίων οι 215,8 ήταν διάλειμμα άρα ώρες  αφιερωμένες σε μασούλημα, τρεχάλα, πλάκες και ενίοτε καυγάδες. Αναλογικά το παιδί σας πέρασε το 1/5 ενός χρόνου της ζωής του εδώ κοντά μας. Αν λάβουμε υπόψη ότι μια παιδική φωνή υπερβαίνει συχνά τα 60Db (τα 80 πιάνει ένα κλασσικό ξυπνητήρι) αυτό σημαίνει ότι μια αίθουσα διδασκαλίας σε ώρα αναταραχής έπιασε τα 100Db εξού και η διάχυτη αίσθηση των εκπαιδευτικών ότι μόλις έβγαλαν το κεφάλι τους από ένα ηχείο.
    Το κουδούνι μας χτυπούσε μόλις 15 φορές την ημέρα. Οι γονείς και δάσκαλοι συναντήθηκαν 3 φορές τουλάχιστον για να ακούσουν οι πρώτοι τα «σχολιανά» των σπλάχνων τους , 3 φορές τουλάχιστον προς ανόρθωση του εθνικού φρονήματος (γιορτές επετείων) και κάμποσες άλλες για να καμαρώσουν αμφότεροι τα βλαστάρια τους. Το σχολείο μας τέλος διεκδικεί πρωτεία και στην παραγωγή εδωδίμων επιδιώκοντας να κάνει πράξη το διακαή πόθο  των κατά καιρούς κυβερνώντων για βιώσιμα σχολεία σε αειφόρο ανάπτυξη. Στο λαχανόκηπο του σχολείου μας παράχθηκαν μέχρι στιγμής 3 πατάτες! (ορκίζομαι τις είδα χτες). Οι υπόλοιποι 300 τόνοι που ισχυρίζεται ότι θα παράξει η κα Γεωργίου  είναι πιθανόν να φυγαδευτούν νύχτα χάρη στην επιτυχημένη προωθητική καμπάνια με σύνθημα «Αυτό δεν είναι πατάτα, είναι κόσμημα
Κι όμως πατάτες ..... υπάρχουν!
Κι ήταν νόστιμες!
    Όλα τα παραπάνω σκέφτηκα να σας τα αναφέρω μ' ένα στόχο: να σας θυμίσω ότι το σχολείο, ειδικά το 1ο μεγάλο σχολείο των παιδιών μας, αποτελεί ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτιστικού αλληλοεμπλουετισμού, ανταλλαγής ιδεών και αλληλοσυμπλήρωσης, ζωής κοντά σε αξίες διαχρονικές και αγάπης που μοιράζεται απλόχερα, δοκιμάζεται και αναγνωρίζεται τελικά ως η πιο κοντινή στην αγάπη της οικογένειας  που μας γέννησε και μας μεγαλώνει. Οι 37 εβδομάδες που ζούμε κάθε σχολική χρονιά κυοφορούν εντέλει μια ζωή πιο κοντά στην ποιότητα του ανθρώπου που θέλουμε να κατακτήσουμε.
    Οι εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος σας χαιρετούμε για το καλοκαίρι και ευχόμαστε να ξαναβρεθούμε όλοι γεροί και πιο γελαστοί τον Σεπτέμβρη.

Γιούλη Γύφτουλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου