Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Απολογισμός σχολικού έτους 2024-2025

Ο Σεπτέμβριος του 2024 ξεκίνησε με ζέστη και ζεστή καρδιά. Στα καθιερωμένα απογεύματα γνωριμίας των γονέων των νέων μας μαθητών της Α’ τάξης, χτίσαμε τις πρώτες γέφυρες επικοινωνίας και καλωσορίσαμε στο σχολείο τα μικρά αλεπουδάκια. Οι επόμενες μέρες του Σεπτεμβρίου βρήκαν μια μεγάλη ομάδα δέκα εκπαιδευτικών να επιμορφώνονται από τον Ελληνικό ερυθρό Σταυρό στις Πρώτες Βοήθειες ανταποκρινόμενοι στο σημαντικό κάλεσμα του Δήμου Ζωγράφου. Εμπλουτίζοντας περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του σχολείου, στις 29 Σεπτέμβρη μια μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών μας πήρε μέρος στη δράση Race for the Cure κι έστειλε το δικό της μήνυμα συμπαράστασης στις γυναίκες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Πέντε εκπαιδευτικοί όμιλοι φέτος ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στα μέσα Οκτώβρη και υποσχέθηκαν να μάθουν στα παιδιά τα μυστικά των Ωκεανών, της ρομποτικής, του αργαλειού, της σωστής Διατροφής αλλά και να φανερώσουν τον δολοφόνο στο Orient Express. Στη συνέχεια, γιορτάσαμε τον Νοέμβρη του Πολυτεχνείου παρέα με τον κ. Ολύμπιο Δαφέρμο σε μια συγκινητική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων και κατόπιν της πρότασης συνεργασίας με τα «Χαρτογραφήματα» του Δήμου μας. Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο με την ΕΛΙΖΑ στις 19/11 μας γνώρισε με την πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου χαρίζοντας στο όμορφο δρώμενο που της παρουσιάσαμε με το δικό μας μήνυμα για την κακοποίηση των παιδιών λίγα λεπτά δημοσιότητας αλλά σίγουρα μια όμορφη ανάμνηση που θα ζει στο μυαλό όλων μας χρόνια πολλά. Το σχολικό έτος 2024-205 ήταν αφιερωμένο στη ‘Ήπειρο κι έτσι το γιορτινό καλεντάρι του Δεκέμβρη από 2-23/12 ήταν γεμάτο από μουσική, γεύσεις και έθιμα του τόπου. Η πλατεία Μάχης της Κρήτης γέμισε με κόσμο πολύ και το ραντεβού για τη χρονιά που ξεκινά από Σεπτέμβρη κλείστηκε για τα παράλια της Μικράς Ασίας και τον πολιτισμό που χάρισαν στον κόσμο όσοι πέρασαν από εκεί και δημιούργησαν.

Στις 14 Φλεβάρη ανακοινώσαμε επίσημα τη συνεργασία και των 9 Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας που ξεκινά από 1/6/2025 και λήγει 31/12/2028. Το Erasmus+ PEERS ανοίγει την αγκαλιά του σε όλα τα δημοτικά της πόλης και υπόσχεται εποικοδομητικές εμπειρίες επιμόρφωσης και ανταλλαγών στους εκπαιδευτικούς τους. Τι κι αν το μεσημέρι της εικοστής μέρας του Φλεβάρη ήταν κρύο; Τα παιδιά του Ομίλου Διατροφής με το ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ  βρήκαν τον δρόμο για τη λαϊκή Άνω Ιλισίων και διέσωσαν τρόφιμα για δομές φιλοξενίας. Λίγες μέρες μετά ο ήλιος υποσχέθηκε άνοιξη και εμείς μαζί με την οργάνωση The Bee Camp την καλωσορίσαμε στο σχολείο φτιάχνοντας ξενοδοχείο εντόμων για να φιλοξενήσουμε τις μέλισσες των οποίων η ζωή και τα μυστικά τους ενθουσίασαν τα πρωτάκια μας.

Στις 5 Μάρτη, το σχολείο είδε τη ζωή ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ με τη βοήθεια της εμπνευσμένης καλεσμένης μας κ. Αλεξανδρίδου. Η ζωή με αναπηρία παραμένει μια πρόκληση και είναι στο χέρι όλων μας να την κάνουμε ομορφότερη για όλους. Το μάθημα της ημέρας ήταν συμπερίληψη, όχι στη σχολική βία, όχι στον αποκλεισμό.

Στο σχολείο μας τη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χαρά να δούμε να στήνεται ένα ενυδρείο κι ένας πολυχώρος εργαστηρίων. Στον χώρο που κάποτε ήταν οι παλιές βρύσες του διδακτηρίου με τη βοήθεια γονιών του σχολείου μας και την καλλιτεχνική διάθεση της κ. Στασινού που ήρθε κοντά μας κατόπιν πρόσκλησης της Δημάρχου της πόλης, στήθηκε ένα σκηνικό γεμάτο θάλασσα! Έτσι, η ένταξη του σχολείου μας στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γαλάζιων Σχολείων ήρθε σα μια επιβράβευση της όλης προσπάθειας να κατανοήσουμε τα μυστικά των θαλάσσιων και υδάτινων οικοσυστημάτων. Μια υπόγεια αποθήκη μετατράπηκε σε ένα χώρο φωτεινό και δημιουργικό που φιλοξενεί όργανα εργαστηρίου Φυσικής, εργαλεία οικοτεχνίας, μεράκι και σχέδια για το μέλλον. Το καλοκαίρι του 2024 σήκωσαν μανίκια πολλοί για τούτο το θαύμα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Νίκο Μπρόκο και τους συνεργάτες του για αυτή τη μεταμόρφωση.

Οι «Τετάρτες απόγευμα με γονείς στο σχολείο» κράτησαν ένα μήνα. Από 19 Φλεβάρη μέχρι 19 Μάρτη, οργανώσαμε συζητήσεις κι εργαστήρια για θέματα σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, το διαδίκτυο. Οι Τετάρτες του επόμενου Φλεβάρη θέλουμε να φέρουν πιο πολλούς γονείς κοντά μας. Το σημαντικότερο ίσως αποτέλεσμα μιας τέτοιας απογευματινής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας είναι το ενιαίο κείμενο για την πολιτική του σχολείου μας για τη Διατροφή των παιδιών το οποίο αποτελεί πλέον μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού του 3ου Δημοτικού Ζωγράφου. Μια σειρά δεσμεύσεων για όλους τους μεγάλους (εκπαιδευτικούς, γονείς, διεύθυνση) για να μπορούν τα αλεπουδάκια να απολαμβάνουν αργότερα μια υγιή ενήλικη ζωή.

23 Μάρτη και μαθητές του ομίλου ρομποτικής ταξίδεψαν στη Λάρισα και μας έφεραν δυο διακρίσεις από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Stem και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο Μάρτης ήταν ταξιδιάρης γενικά και βρήκε δασκάλους μας σε σχολεία στη Βαρκελώνη, στο 2ο Ευρωπαϊκό Σχολείο στις Βρυξέλλες αλλά μας έφερε και μια ομάδα εκπαιδευτικών από την Πορτογαλία.

Ο Απρίλης μας έκανε ποδαρικό με μεσημεριανό τραπέζι με φασολάδα και ρεβύθια, έργο του Ομίλου Διατροφής και σύνθημα για φαγητό που φτιάχνεται στο σπίτι και κρύβει αγάπη. Την ίδια αγάπη φωνάξαμε από το μικρόφωνο μετά την πρωινή προσευχή για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με αποσπάσματα από τον Μικρό Πρίγκηπα σε πολλές γλώσσες, σε εκείνες που μιλιούνται στα σπίτια των μαθητών μας. Το «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια» ακούστηκε στα αγγλικά, ιταλικά, αλβανικά, κορεάτικα, σουηδικά, φιλανδικά, αραβικά.

Συνεχίσαμε με συμμετοχή σε επιμορφωτική δράση για όλους τους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης για γνωριμία με τις εργαλειοθήκες της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας «Τροφή για Δράση» στις 7 Απρίλη.

Μετά το Πάσχα, εστιάσαμε στην Τέχνη. Πρώτη δράση, η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Τέχνης του Ιδρύματος TAKIS με τα παιδιά του Α1. Από 11-18 Μαΐου, δεκατέσσερις μαθητές από τους ομίλους μας, βούτηξαν στα νερά του Ατλαντικού σ’ ένα ταξίδι σε σχολεία της Πορτογαλίας που είναι ιδιαίτερα ενεργά στην καλλιέργεια του θαλάσσιου γραμματισμού.  Και αφού αποχαιρετήσαμε τη χώρα των μεγάλων θαλασσοπόρων και εξερευνητών, περάσαμε από το Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσουμε όσα καταφέραμε στο πλαίσιο του προγράμματος PLACES (ανθρώπινα δικαιώματα και αφήγηση) αλλά και μέχρι το Τμήμα Σχολικής Νοσηλευτικής στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια του θεσμού του Σχολικού Νοσηλευτή για να πούμε τις δικές μας προτάσεις από την εμπειρία τριών χρόνων με σχολικό νοσηλευτή στο σχολείο μας. Οι μαθητές του Δ1 φέτος παρουσίασαν τη δική τους ματιά για τον τρόπο που συνδέεται το Αρχαίο Δράμα με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής  ενώ οι συμμαθητές τους στο Δ2 έγιναν «Ιππότες της Στρογγυλής τάξης» και έφτιαξαν μια συνταγή  για την ενσυναίσθηση και την ευγένεια  σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίχτηκε από την αγαπημένη μας κ.Μαμιδάκη και το ΚΕΠΧΕΟ Ζωγράφου.

Το τέλος της σχολικής χρονιάς πλησίαζε και οι μαθητές της ΣΤ τάξης έπρεπε να κλείσουν την προσπάθεια γνωριμίας με τον κύκλο του νερού και της ζωής σε αυτό όπως είχαν αρχίσει. Η επίσκεψη στο ΚΕ.Π.Ε.Α. Ελευσίνας τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε στα νερά της πηγής Λέρνας στο ΚΕ.Π.Ε.Α. Ν. Κίου. Στη διήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο έτρεξαν τη χαρά τους που ολοκληρώνουν τον κύκλο του δημοτικού και τη γλύκαναν με παγωτό πριν τη χαρίσουν σε όλους όσους παρακολούθησαν τις γιορτές αποχαιρετισμού. Στα ίδια βήματα και με οδηγό την ανάγκη για κίνηση και παιχνίδια στη φύση, οι μαθητές των Ε1 και Ε2 έπαιξαν στο Πάρκο Ιλισίων αυγομαχίες, μετέφεραν νερό με σφουγγάρια, δοκίμασαν την ευλυγισία τους αλλά και τη μαθηματική τους σκέψη. Οι μαθητές της Δ’  πήγαν με τα πόδια μέχρι την Καισαριανή, ελευθέρωσαν σκαντζόχοιρους με την ΑΝΙΜΑ και έστρωσαν στο καρό τραπεζομάντηλο του πικνικ την αγάπη που είχαν κρύψει οι μαμάδες τους στα κεφτεδάκια και τις πίτες. Στο Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου μας, οι μαθητές του Α1 απήγγειλαν Ρίτσο και έκαναν το θεατράκι του Δήμου να ξεχειλίσει από περηφάνια και συγκίνηση. Το ίδιο έκαναν και τα παιδιά των Α2 και Α3 που έπαιξαν με του δεινόσαυρους, τους φόβους και την ανασφάλεια και βγήκαν νικητές χαρίζοντας σε όσους είδαν τη μάχη χαμόγελα και περηφάνεια.

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη. Κάποτε δύσκολη και αρνητικά φορτισμένη. Σίγουρα όμως απόλυτα διδακτική. Μαθαίνοντας κοντά στα παιδιά μας κι εμείς, μεγαλώνουμε, γινόμαστε σοφότεροι και κερδίζουμε μέρα με τη μέρα τρόπους και δρόμους που μας βγάζουν στο ξέφωτο της παιδικής χαράς. Εκεί βλέπουμε τους μαθητές μας να ανθίζουν, να κατακτούν στόχους, να ονειρεύονται.

Χαμογελώντας κρυφά και με την αίσθηση της ικανοποίησης για όσα έζησαν στου σχολείου το αλωνάκι, τρεις συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αποχαιρέτησαν φέτος την ενεργό δράση. Ο κ. Σπύρος Γιώτης, ο κ. Νίκος Μήτσης και η κ. Κλέρη Κολοβού κάνουν το επόμενο βήμα. Ολόψυχα ευχόμαστε καλή νέα αρχή σε μια ζωή γεμάτη υγεία και χαρές και τους ευχαριστούμε.

Στην πορεία της χρονιάς που έκλεισε, είχαμε την τύχη της βοήθειας πολλών ανθρώπων. Γονείς μαθητών μας, φίλοι, συνεργάτες, τοπικοί φορείς, όλοι με τρόπο διαφορετικό συνέβαλαν σε όσα πετύχαμε. Ευχαριστούμε τους γονείς που διέθεσαν χρόνο και μας έδωσαν βοήθεια και λύσεις. Απέδειξαν ότι ο καλός λόγος και τα χέρια που απλώνουν για να φτιάξουν όμορφα πράγματα δε χρειάζονται απαραίτητα την επικύρωση θεσμικών πλαισίων. Η πρωτοβουλία και η διάθεση για συμμετοχή είναι πηγαία, πολύτιμα προσωπικά χαρακτηριστικά που καλωσορίζουμε πάντα. Ευχαριστούμε τον ΔΕΣΜΟ που μας γέμισε τον πολυχώρο εργαστηρίων. Ευχαριστούμε τα Τμήματα Παιδιατρικής και Σχολικής Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, τα τμήματα Αγγλικής, Γαλλικής, Θεατρικών Σπουδών και Σχολικής Ψυχολογίας για την πολύπλευρη συνεργασία και προσφορά στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Π.Ε Α' Αθήνας και το ΚΕΠΧΕΟ Δήμου Ζωγράφου για την υποστήριξη των δράσεων μας.

Από όλους εμάς στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, ευχές για ένα όμορφο καλοκαίρι. Η προσπάθεια συνεχίζεται….