Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Αποτίμηση σχολικού έτους 2023-2024

Η σχολική χρονιά 2023-2024 μας βρήκε στο ξεκίνημά της με ολοκαίνουρια χτιστά παρτέρια στον σχολικό κήπο και έναν περιποιημένο προαύλιο χώρο. Έχοντας αδειάσει τις αποθήκες από τα περιττά γραπτά σημάδια των χρόνων που έζησε το διδακτήριο από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι τότε και νιώθοντας λίγο πιο ανάλαφροι ξεκινήσαμε λίγο πριν τις 11 του Σεπτέμβρη με τη φιλοξενία επιμορφωτικών συναντήσεων Συμβούλων Εκπαίδευσης της σχολικής μας περιφέρειας.Στη συνέχεια και θέλοντας να βοηθήσουμε τους γονείς στη δύσκολη προσπάθεια να θέσουν όρια στα παιδιά σε σχέση με τη χρήση διαδικτύου ήρθαμε σε συνεννόηση για μια συνεργασία με το ΚΕΠΧΕΟ Ζωγράφου. Τα δίωρα εργαστήρια το πρωί του Σαββάτου έφεραν μαμάδες και μπαμπάδες στη βιβλιοθήκη μας για μια σειρά γόνιμων συζητήσεων.
Η πρώτη μας μεγάλη, χαρούμενη υποχρέωση ήταν η υποδοχή είκοσι στελεχών εκπαίδευσης απ’ όλη την Ευρώπη που βρέθηκαν στην Αθήνα για ένα στρογγυλό τραπέζι και μια σημαντική συζήτηση για την παγκόσμια εκπαίδευση (GENE Round Table on Global Education Athens 2024). Μετά πήγαμε ένα ταξίδι στην καρδιά του Αιγαίου, για να παρουσιάσουμε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις ΤΠΕ στη Σύρο όσα κάνουμε στο σχολείο μας αλλά και να πάρουμε ιδέες από τη δουλειά άλλων συναδέλφων. Ο πρώτος Εκπαιδευτικός Όμιλος του σχολείου μας ξεκίνησε με δόξα και τιμή στις 19/10 και τα ραντεβού 11 παιδιών κάθε Δευτέρα και Πέμπτη έδιναν ζωή στη βιβλιοθήκη μας και το εργαστήριο υπολογιστών για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Κι επειδή μας άρεσε που η βιβλιοθήκη έπαιρνε ζωή και κρατούσε ζεστό τον παλμό συνεύρεσης γονιών, εκπαιδευτικών και παιδιών είπαμε πως μια ομάδα φιλαναγνωσίας θα ήταν καλό να διαβάζει εκεί βιβλία στα παιδιά που έρχονταν Σάββατα στο σχολείο για τις δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Νοέμβρης μπήκε και καιρός για λιομάζωμα μίνι τη φετινή χρονιά, μια Παρασκευή εντός σχολείου γιατί οι ελιές μας δεν ήταν πολύ αποφασισμένες για φέτος.
Οι γονείς φέτος και οι οικογένειες μας στάθηκαν όσο ποτέ άλλοτε. Να ευχαριστήσουμε τον κ. Μερτζάνη που γέμισε με λουλούδια τα παρτέρια μας, την ομάδα «Οι Κηπουροί του 3ου» που κάθε Σάββατο έλεγε τα μυστικά της σκαλίζοντας και ξεβοτανίζοντας, τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που μας χάρισαν έπιπλα, έβαψαν και στόλισαν τη φωλιά μας και τον κ. Αλέξανδρο Δουκάκο, καλό μας γείτονα και φίλο που μας βοηθά σε ό,τι ζητήσουμε. 
Τη χρονιά που αποχαιρετάμε ο κήπος απέκτησε κι ένα θερμοκήπιο για να ζεσταίνει σπόρους φράουλας και να μαθαίνει στα παιδιά μας πως τα φυτώρια όπως και τα σχολεία φέρνουν καρπούς αξιοζήλευτους.
Στη συνέχεια είπαμε να βάλουμε λίγο ακόμα χρώμα στις μέρες μας στο σχολείο και έτσι μια τεράστια τοιχογραφία αλεπού υποδέχεται από τις αρχές του Απρίλη όσους μπαίνουν σε αυτό. Ο κ. Γιάννης Ερμίδης έβαλε όλη του την τέχνη σ’ ένα έργο που στολίζει τη γειτονιά μας. Σε αυτή βγήκαν ξανά για κάλαντα τα Χριστούγεννα, την άνοιξη αλλά και του Λαζάρου τα παιδιά και μάζεψαν χρήματα για «Τα Αδεσποτάκια Ζωγράφου».
Ταξίδια είχε ο χρόνος μας πολλά. Μετακινήθηκαν στο εξωτερικό 10 εκπαιδευτικοί για σεμινάρια και επίσκεψη σε σχολεία, και ήρθαν να δουν το δικό μας 6 συνάδελφοι από σχολεία της Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας καθώς και η συντονίστρια έργων eTwinning Ρουμανίας κ. Cornelia Melcu για ένα εργαστήριο με κάποιους από εμάς σε ρόλο μαθητή.
Από τις επισκέψεις των μαθητών θα ξεχωρίσουμε εκείνες στο Εβραϊκό Μουσείο, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ινστιτούτο Goethe, στο θέατρο, στο εργαστήρι Γιάννη Παππά, στο Μουσείο Παιχνιδιών. Σάββατο πρωί ήταν πάλι όταν μια ομάδα μαθητών πήγε μέχρι το Μουσείο Μπενάκη για να μας φέρει τη δεύτερη Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων. Η προσπάθεια για ανακύκλωση εντάθηκε με την προσθήκη κάδων για συλλογή τηγανόλαδου. Τα παιδιά της Ε’ τάξης μάλιστα πέρασαν δυο μέρες στο όμορφο Καρπενήσι για να βρουν τον «Δρόμο του Νερού» αφού μέτρησαν με όργανα την υγρασία στις αίθουσές μας. Οι πιο μικροί συμμαθητές μας στη Β’ τάξη ήταν εκείνοι που ανέλαβαν κι έφεραν σε πέρας ένα υπέροχο πρότζεκτ. Κοτοπουλάκια γεννήθηκαν λοιπόν λίγο πριν το Πάσχα και στην αίθουσα τοκετού, το Β1, η χαρά ήταν απερίγραπτη. Λίγο μετά τον ερχομό 13 κίτρινων χνουδωτών πλασμάτων, το σχολείο μας καλωσόρισε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς από το 4ο Ε.Ι.Δ.Σ. Αριστοτέλης του Μονάχου που ήρθε κοντά μας για να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας. Τα ίδια παιδιά ξαναβρέθηκαν όταν δέκα παιδιά της ΣΤ' τάξης ταξίδεψαν στο Μόναχο τον Ιούνιο και επισκέφτηκαν εκτός του ελληνικού σχολείου και το σχολείο Willy Brandt Gesamtschule στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δίκτυο ASPnet της Ουνέσκο.
Η συμμετοχή μαθητών της ΣΤ στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Αγγλικά Επίπεδο Α συνεχίστηκαν και φέτος, όπως και οι προσπάθειές μας να αιτηθούμε χρηματοδότηση για υλοποίηση σημαντικών έργων. Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι το 2024-2025 θα εργαστούμε μαζί με ένα σχολείο Δ/θμιας και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού φακέλου με χρηματοδότηση από το https://alumni.state.gov/aeif ενώ είμαστε σε αναμονή αποτελεσμάτων για άλλες δυο αιτήσεις. Μέχρι τότε, ανακαινίζουμε τον χώρο μιας μεγάλης αποθήκης για να φιλοξενήσει ένα χώρο εργαστηρίου και συμπληρώνουμε το Μουσείο μας στο χώρο κοντά στην αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί εκτίθεται το αρχειακό υλικό που μας παραχώρησε η σύζυγος του πρώτου Δ/ντή του σχολείου μας στο συγκρότημα κ. Χάσουλα, την οποία και θερμά ευχαριστούμε.
Οι συνεργασίες της χρονιάς που ξεχωρίσαμε είναι αυτή με την Common Space και την ομάδα της καταπληκτικής κ. Γιούλης Αθουσάκη που ήρθε κοντά μας για να υλοποιήσει εργαστήρια με μαθητές της Δ’ τάξης προκειμένου να κατατεθεί ένα σχέδιο για την ανάπλαση του πάρκου στην οδό Αγ. Ελένης. Το έργο Schoolture μας κινητοποίησε δυναμικά. Ευεργετική για τα παιδιά του Ομίλου ήταν επίσης η υλοποίηση του έργου Διαδρομές με την υποστήριξη του Τμήματος Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Tέλος, νιώθουμε τυχεροί που συμμετέχουμε στην όμορφη ομάδα των Συνεργαζόμεων Σχολείων της Unesco. Με αφορμή αυτή τη συνεργασία, εργαστήκαμε εντατικά σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και οι κ. Καββαδίας και Ψυχάρη παρουσίασαν όσα έγιναν εδώ στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σ. Νιάρχος.
Ο ερχόμενος Σεπτέμβρης θα μας βρει να ξεκινάμε την επιμόρφωση στην τεχνική ΚΑΡΠΑ…και να ξεκινάμε τα σχέδια για τη νέα θεματική στην ενότητα πολιτιστική κληρονομιά για τη σχολική χρονιά 2024-2025 (ΗΠΕΙΡΟΣ) και να προετοιμάζουμε τον χώρο για το εκπαιδευτικό μας ενυδρείο και τον πολυχώρο εργαστηρίου οικοτεχνίας και πειραμάτων. Μέχρι τότε ας πάρουμε όλοι ζωή από τη χαρά του καλοκαιριού. 

Από όλους εμάς εδώ στο 3ο Ζωγράφου… ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024